Cyst ketika hamil (mengandung)

Hi Assalamualaikum semua. Moga ceria hari ni. Tajuk kali ni saya nak kupas tentang Cyst. Kebetulan ramai yang tanya tentang cyst ni dan ada juga ibu yang sedang hamil pun ada cyst ni. Mesti ramai yang nak tahu tips atau ikhtiar yang boleh di gunakan untuk atasi masalah cyst ketika hamil. Saya akan kongsikan juga testimoni dari sahabat master yang alami masalah ini dan ikhtiar yang beliau amalkan ya.

 

Cyst dan fibroid ni sebenarnya penyakit yang sinonim sangat dengan orang perempuan. Lelaki memang jarang kita dengar kena kan. Puncanya adalah di sebabkan pemakanan dan gaya hidup yang menyebabkan sel cyst ni jadi lebih aktif.

Cyst juga ada banyak jenis dan biasanya kita akan dengar tentang ovarian cyst. Jenis cyst ni lah yang sering ibu hamil dapat.

 

BAHAYA KAH CYST KETIKA HAMIL?

Untuk pengetahuan anda, Cyst ovari semasa hamil memang berbahaya dan ia biasanya terjadi kira-kira 0.19 ke 8.8% pada wanita yang sedang hamil. Cyst ini boleh dikesan semasa membuat scan kehamilan.

Tetapi, anda jangan terlalu bimbang kerana tumor ovari ini tidaklah sampai boleh menyebabkan kanser ovari. Risikonya juga adalah rendah. Namun, semuanya bergantung pada saiz cyst yang dikesan itu.

Kebiasaannua, Pada peringkat ini, pesakit tidak memerlukan pembedahan kerana cyst tersebut akan hilang sendiri setelah masuk ke trimester kedua kehamilan yang boleh dilihat pada ultrasound berkala.

 

Tips dan ikhtiar untuk anda :-

Gla complex ini merupakan salah satu suplimen yang boleh di amalkan sebagai ikhtiar untuk kecutkan cyst ketika hamil.

Ia merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), Asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

 

SET SUPLIMEN IBU HAMIL INI JUGA SANGAT DI CADANGKAN

 

Set Hamil ini mengandungi vitamin2 lengkap untuk kesihatan ibu dan bayi yang di kandungnya itu. Antara vitamin yang ada di dalam set ini adalah:-

  • ESP Soy Protein
  • Vitamin C
  • Vitalea
  • B Complex
  • Ostematrix
  • Omega Guard

 

TESTIMONI IBU HAMIL DAN CYST

 

INI PULA PERKONGSIAN DARI SAHABAT MASTER SAYA, MASTER NADIAH.

 

Moga post ini bermanfaat.

Jika anda ingin dapatkan suplimen2 di atas, boleh hubungi saya di 012.3814786.

FB: Suzie Maswar

Pengedar Sah Shaklee Sg buloh

Share:
Written by Suzie
Hi saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah berkerjaya. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan pakar kesihatan dan kecantikan anda.