GEJALA INFLUENZA DAN CARA PENCEGAHANNYA.

Kebelakangan ni, gejala Influenza semakin meningkat dan ada beberapa kes kematian telah di laporkan.  Influenza ini lazimnya dipanggil selesema adalah jangkitan virus yang mudah berjangkit melalui titisan salur pernafasan yang dilepaskan oleh pesakit melalui batuk atau bersin. Virus influenza ini kerap bermutasi untuk mengadaptasi keadaan persekitaran, ubat dan antibodi badan. Jadi, tidak hairan sekirannya individu berulang-ulang dijangkiti influenza.

Di Wuhan, China pun sekarang ni dilaporkan sedang mengalami wabak jangkitan salur pernafasan “misteri” dan kini dipantau oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Namun, kejadian jangkitan influenza di Malaysia adalah tidak sama dengan kejadian jangkitan yang dilaporkan di Wuhan. Tapi, tetap juga lah kita kena ambil langkah berjaga-jaga kan.

Di Malaysia sendiri dah ada beberapa kes Influenza-A yang mengakibatkan kematian. Di bawah ni antara kes kematian yang melibatkan kanak2. Sayu betul hati bila dapat berita ni.

 

 

Di bawah ni merupakan 8 amalan pencegahan yng boleh di gunakan untuk mengelak jangkitan.

  1. Dapatkan rawatan segera jika tidak sihat.
  2. Elakkan berjumpa atau berada di tempat awam.
  3. Pakai penutup mulut ketika berada di tempat awam.
  4. Tutup hidung dan mulut apabila batuk dan bersin.
  5. Cuci tangan dengan bersih selepas bersin atau menyentuh hidung
  6. Jangn berkongsi peralatan peribadi
  7. Pengudaraan dan pengcahayaan yang baik di rumah dan tempat kerja
  8. Tempat yang tercemar dengan cecair hidung perlulah di bersihkan.

 

Golongan yang berisiko tinggi mendapat komplikasi akibat jangkitan VIRUS INFLUENZA.

 

Di bawah ini antara gejala Influenza yang boleh kita rujuk.

Jika anda ada tanda2 gejala di bawah, cepat-cepatlah ke klinik atau pun hospital untuk buat pemeriksaan lebih lanjut.

Biasanya, kanak-kanak adalah yang sangat berisiko untuk mendapat jangkitan ini kerana sistem pertahanan mereka yang masih lemah.

Sekiranya anak anda sudah bersekolah, sentiasalah ingatkan mereka tentang langkah pencegahan tersebut ya.

 

Saya kongsikan juga beberapa langkah yang baik untuk di lakukan. Amalab menjaga kebersihan merupakan langkah yang sangat wajar di ambil sekarang ni. Ini untuk pastikan, anak-anak selamat dan jangkitan dapat di elakkan.

Antara amalan yang boleh di gunakan adalah:-

 

Walaupun kerajaan dah maklumkan yang vaksin influenza tidak mencukupi dan hanya akan masuk sekitar bulan Febuari ini, tapi kita boleh juga menggunakan kaedah lain untuk langkah pencegahan virus Influenza ini. Salah satunya, amalkan pengambilan suplimen yang sesuai.

 

Jom kekal sihat dan mulakan langkah pencegahan. Di bawah ini adalah antara testimoni-testimoni dari pelanggan yang ada pengalaman dengan virus influenza ni.

Antara suplimen yang di cadangkan untuk tingkatkan pertahanan tubuh melawan Virus Influenza adalah:

  1. Mealshakes atau chewable vitalea kids. Kerana di dalamnya mengandungi Zinc yang sangat banyak manfaat. Bukan itu sahaja, dua suplimen ini merupakan suplimen yang lengkap zat nutrisi dan mineral yang di perlukan oleh tubuh anak.

2. Bawah ini merupakan set Lengkap untuk yang boleh di ambil seisi keluarga. Dalam set ni mengandungi Vivix, Omega Guard, Chew vitamin C dan Nutriferon.

 

3. Ibu Hamil juga merupakan kategori yang mudah mendapat jangkitan virus Influenza ini. Jadi, di bawah ni adalah cadangan suplimen yang sesuai untuk ibu hamil.

suplimen tersebut adalah:

Nutriferon, Performance drinka, Vitamin C dan Omega guard.

 

4. Untuk kanak-kanak, suplimen di bawah adalah yang sangat bagus untuk mereka. Suplimen-suplimen ni dapat bantu kukuhkan pertahanan badan mereka serta meningkatkan lagi sistem pertahanan badan untuk melawan virus dengan lebih baik. Anak-anak yang sedang di rawat akibat virus influenza ni juga amat di galakkan untuk mengambil suplimen ini, supaya badan mereka lebih cepat sihat.

 

Jika anda berminat untuk dapatkan set2 diatas, boleh lah hubungi saya di 012.3814786 atau terus klik HUBUNGI SAYA tu ya.

 

Anda tinggal di sekitar Sg Buloh? Boleh lah dapatkan produk shaklee ni terus dari saya. Penghantaran secara COD boleh di buat juga.

 

 

Share:
Written by Suzie
Hi saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah berkerjaya. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan pakar kesihatan dan kecantikan anda.