Assalamualaikum..
Pagi ni, terpanggil nak rungkai persoalan yang selalu di utarakan oleh pengguna baru dan juga pengedar produk shaklee.

Soalan yang sangat ‘famous’
“Shaklee ni halal ke?”
“Kenapa di botol shaklee tiada tanda halal?”
“Kenapa hanya ada kenyataan halal di sijil?”

Haaa macam2 jenis soalan keluar.
Tapi soalan ni memang bagus pun. Itu tandanya kita berhati2..

Ok, ni jawapan untuk persoalan diatas ye..:

Jawapan 1:
Ya, Shaklee halal. Jom tengok sijil halal Shaklee yang dikeluarkan oleh ‘Jabatan Agama Islam US’, atau nama pendek dia ISA. Ni sijil tahun 2013, dikeluarkan pada Januari 2013. Siap tulis list nama vitamins kat situ lagik. Btw, Shaklee guna bovine yang disembelih (purified).

Kenapa bukan JAKIM yang keluarkan sijil halal untuk Shaklee?

JAKIM hanya keluarkan sijil halal untuk produk yang produced kat Malaysia. Untuk Malaysian product pun kemain susah JAKIM nak pantau satu-satu, tetiba pulak dia nak pantau international product?

Lagipun salah satu syarat untuk pastikan kehalalan product adalah dengan melawat premis tempat menghasilkan product tu. Errr, banyak duit pulak JAKIM nak pi fly ke US? Minyak Yuyi yang kontroversi tu pun belum setel, restoran-restoran kat KLCC & kat hotel-hotel KL pun belum habis check, dah nak kena pi US pulak?

Jadi nya, untuk international product, serahkan kepada badan yang jaga hal ehwal Islam kat sana. Diorang lebih arif. Kalau sekalipun kite travel overseas, bila nak makan kat restoran pak arab ke, kite takkan tanya ‘Eh awak ni dh dapat sijil JAKIM tak?’ Takkan kan? Mesti kita refer kepada Islamic Council negara tersebut


JAWAPAN 2:
Di botol supliment memang tidak di letakkan tanda halal. Standard Halal Farmaseutikal ni memang tak sama dengan Standard Makanan Halal.. Malaysia pun baru start benda ni. Boleh rujuk berita kat website Halal JAKIM.. http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/media/berita/290-malaysia-negara-pertama-menganugerah-pensijilan-halal-berdasarkan-standard-farmaseutikal-halal-terulung-di-dunia

So the conclusion is, produk shaklee yang di bawa ke Malaysia adalah HALAL. dari segi pembuatan dan sumbernya, ia adalah di sah kan halal oleh ISA, iaitu jabatan agama islam UD. Shaklee apply status halal dalam group bukan single product  sebab itulah status halal di keluarkan dalam sijil.

Sekian, moga bermanfaat.

Sahabat Shaklee anda
Suzianti Maswar
FB Ezmierah Mumnbabyshop
012.3814786

Share:
Written by Suzie
Hi saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah berkerjaya. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan pakar kesihatan dan kecantikan anda.