Assalamualaikum..

Alhamdulillah, mesti ramai yang gembira bila di malumkan bahawa wanita yang berumur 25 tahun keatas dan ingin mengerjakan umrah dah boleh ke tanah suci tanpa mahram.

Saya baca Berita ni di dalam Berita Harian.

Dalam berita tu ada nyatakan, hanya wanita yang berumur 25 tahun keatas sahaja yang layak memasuki Arab Saudi tanpa perlu Mahram. Wanita yang berumur 25 tahun ke bawah, masih lagi perlukan mahram untuk masuk.

Katanya lagi, Visa ni turut merangkumi mereka yang sudah berada di Arab Saudi, termasuk lah mereka yang bekerja, melancong dan menunaikan umrah atau haji.

Berita lengkap tentang syarat baru ni boleh lah lihat di link ni 👉 BERITA HARIAN ye.

Saya yakin, ramai para wanita yang tidak punya mahram rasa sangat lega dan mula plan untuk mengerjakan ibadah umrah atau haji lepas ni. Saya sendiri rasa gembira. nampaknya boleh lah ke tanah suci lagi selepas ni, sekiranya suami tak dapat pergi.

Teringat kenangan ke tanah suci masa tahun 2014 lalu. Waktu tu saya sedang hamil 6 bulan. Syukur, Allah beri kesihatan yang sangat baik selama saya berada di tanah haram. Rasanya, itu lah kenangan paling mahal yang saya ada selama hidup ni.

Untuk anda yang plan mengerjakan haji atau nak buat umrah dalam masa terdekat ni, saya amat cadangkan supaya masukkan juga keperluan suplimen ke dalam list umrah nanti ye.

Maklum saja lah, cuaca di tanah haram sekarang ada kala panas, ada kala sejuk. so kita siap2 kan perisai untuk tubuh badan kita. Prevention is better than cure isn’t?

Jom, saya share sikit tentang suplimen2 yang saya bawa ketika ke tanah suci dulu..

Antara suplimen yang saya bawa ke sana ketika umrah:

Vitalea (Multivitamin)

Memandangkan saya sedang hamil, serta nak elakkan masalah tekanan darah rendah yang sering saya alami ketika hamil, jadi pengambilan vitalea ketika di tanah suci sangat2 penting buat saya.
Vitalea bantu beri tenaga extra pada tubuh badan saya untuk kekal tahan lasak ketika mengerjakan ibadah2 umrah disana.

Lagi pun Vitalea memang vitamin yang complete nutrisi dan minerals. Jadi, saya yakin pengambilan yang mencukupi di tambah pemakanan yang sihat semasa di sana melancarkan lagi urusan ibadah saya.

Ostematrix (Kalsium)

Ostematrix ni sangat2 penting buat saya yang sedang hamil. Memang mujur sangat saya bawa lebih dari sebotol Ostematrix ni masa kat sana tau. Ostematrix ni saya suka sebab bantu beri kelegaan pada seluruh tubuh saya lepas seharian buat urusan ibadah umrah. Tahu saja lah kan, masa buat umrah tu, kaki memang sangat2 banyak bekerja. Tawaf, Saie ni semua antara yang memerlukan penggunaan kaki yang kuat.

Syukur, saya mampu buat ibadah umrah lebih dari 3 kali selama berada di tanah haram tu.
Makcik2 yang satu kumpulan dengan saya pun rasa terkejut sebab saya masih mampu buat banyak umrah sunat tau.

Sempat juga lah saya beri makcik2 tu rasa penangan Ostematrix ni. Alhamdulillah, mereka happy sangat dengan kesan Ostematrix.

Vitamin C (Baik untuk sistem Imun)


Vitamin C ni pun saya bawa juga kesana sebab nak elak tubuh dari masalah2 penyakit or demam selama berada di tanah suci.
Masa saya di Mekah, group kami dah mula ada yang dapat batuk dan selsema juga. Jadi untuk elakkan dari dijangkiti, saya upkan pengambilan Vitamin C ni.
risau juga kan, sebab saya sedang hamil. Di tambah juga waktu kami ke tanah suci tu, sedang viral tentang wabak jangkitan dari Unta.

Alhamdulillah, selama saya di sana, kesihatan sangat baik. Urusan ibadah pun lancar dan syukur Allah jaga kami dan kandungan saya sebaik2nya..

Syahdu pulak rasa bila teringatkan saat2 manis di tanah suci.

Inshaallah, Moga Allah seru lagi nama kami untuk ke rumahNYA. Sentiasa berdoa, Allah makbulkan doa2 kami untuk ke tanah suci.

Jika ada sahabat2 yang mungkin akan mengerjakan ibadah Haji atau umrah dan berminat nak dapatkan set suplimen yang terbaik untuk di bawa ke tanah suci nanti, Boleh lah hubungi saya.
Inshaallah, saya akan bantu beri cadangan suplimen2 yang sangat bagus di bawa ke sana.

Pengedar Sah Shaklee Malaysia

COD: Sungai Buloh, Selangor

Hubungi saya di:

012.3814786

Page: Vitaminshopsgbuloh

FB: Suzie Maswar

Instagram: @vitaminshopsgbuloh

Share:
Written by Suzie
Hi saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah berkerjaya. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan pakar kesihatan dan kecantikan anda.